Δραστηριότητες

Φύση, πολιτισμός, σπορ

Ο επισκέπτης μας εκτός από την ηρεμία που προφέρει η υπέροχη φύση της Επιδαύρου, μπορεί να επιλέξει από πλήθος εκδρομών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας, ή να ασχοληθεί με τα θαλάσσια σπορ. Με πλήθος δραστηριοτήτων στην περιοχή της Επιδαύρου αλλά και με κοντινές πόλεις το Ναύπλιο και το Άργος, αλλά και τον Πόρο, τις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι, οι επιλογές είναι πολλές.

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου. Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδας και ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής.

Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Ο Παυσανίας εξαίρει το θέατρο για τη συμμετρία και την ομορφιά του. Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 – 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.

Το μνημείο αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και χρησιμοποιείται για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος. Η πρώτη παράσταση στο θέατρο της Επιδαύρου ήταν η τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή που ανέβηκε το 1938, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη.

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου
Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζεται Νησί, κοντά στο λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου. Υπήρξε το θέατρο της αρχαίας πόλης-κράτους και, εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, φιλοξένησε θρησκευτικούς και πολιτικούς εορτασμούς. Το θέατρο αυτό ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, κάτω από ένα κτήμα με ελαιόδεντρα και η διαδικασία αποκατάστασής του συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η κατασκευή του άρχισε τον 4ο αιώνα π.Χ. και κατασκευάστηκε αρχικά για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της μικρής πόλης-κράτους, έτσι το μέγεθός του δεν ήταν μεγάλο. Είχε 18 σειρές καθισμάτων και μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 2.000 θεατές. Ορισμένες θέσεις έχουν επιγραφές που δείχνουν ότι το θέατρο ήταν αφιερωμένο στον θεό Διονύσιο και χτίστηκε σε τμήματα.

Αρχαία βυθισμένη πόλη

Οι τοίχοι, τα θεμέλια κτιρίων, οι αμφορείς μεγάλων διαστάσεων και τα πλακόστρωτα τμήματα βυθίζονται λίγα μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και λίγα μόλις μέτρα από την ακτή, στην παραλία Καλυμνίου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1902 και άνοιξε το 1909 για να παρουσιάσει αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία περιοχή της Επιδαύρου και στη γύρω περιοχή. Το μουσείο περιλαμβάνει αρκετές μεγάλες ανακατασκευές ναών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, ιδιαίτερα εκείνων που βρέθηκαν στο Ασκληπιείο.

Παναγία του Καλαμίου
Μέσα στις καταπράσινες βουνοκορφές της Επιδαύρου, ανάμεσα στα χωριά Αδάμι και Κολιάκι, ξεπροβάλλει η «Μονή Καλαμίου» ή «Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καλάμι» με χρονολογία ανέγερσης το 1616.

Σήμερα η μονή συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές, οι οποίοι έρχονται εδώ για να ζήσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μελωδικές ψαλμωδίες των καλογραιών στο υποβλητικό ημίφως των κεριών και για να φιλοξενηθούν στους ξενώνες της μονής με την υπέροχη θέα, που γαληνεύει την ψυχή.

Το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αθήνα και την Επίδαυρο της Πελοποννήσου, τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι εκδηλώσεις του περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραγωγές αρχαίας κωμωδίας και τραγωδίας, εικαστικές εκθέσεις κ.α.

Κοντινές εκδρομές

Οι επισκέπτες μας μπορούν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους ημερήσιες εκδρομές στο Ναύπλιο και το Άργος, πόλεις με πολιτιστική κληρονομιά αρχαία αλλά και σύγχρονη, τον γραφικό Πόρο και τις όμορφες Σπέτσες, ανάμεσα σε άλλα.

Σπορ και δράση

Πτώση με Paraglide, υποβρύχια κατάδυση, πεζοπορίες, ποδήλατο και βέβαια κολύμπι στα γαλάζια νερά της Επιδαύρου, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί οι επισκέπτες μας να χαρούν. Για συμμετοχή στις ειδικές δραστηριότητες ζητήστε μας τις σχετικές λεπτομέρειες κατά την άφιξή σας!

Προσφέρουμε άνετους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις, υποδειγματική καθαριότητα, άμεση και φιλική εξυπηρέτηση, εξαιρετική ελληνική κουζίνα με τοπικά προϊόντα και φρέσκο ψάρι

Το Bekas Camping λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο κάθε χρόνο, και μπορεί να φιλοξενήσει μικρές ή μεγάλες σκηνές, τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα. Στις τιμές μας υπάρχουν προσφορές για εκτεταμένη παραμονή αλλά και  άλλες εκπτώσεις.